Tein vähän erilaista piirakkaa kuin yleensä tulee tehtyä. Eli tämä on vähän korkeampi versio, tehty irtopohjavuokaan, josta sen saa aika kivasti siirrettyä tarjolle. Käytin valmista piirakkapohjaa, mutta maukkaamman saa kun tekee itse.

Ohje on kirjasta nimeltä Leivo herkkuja helposti (Suom. Päivi Kivelä), josta olen muokannut paremmin tähän tarkoitukseen sopivan piiraan.

Pohja

150g kylmää voita, 3 dl vehnäjauhoja ja 3 rkl kylmää vettä.

Lohi- pinaattipiirakan tarveaineet

150g kylmäsavu- tai graavilohta

1 tölkki säilykelohta

1 tillipuntti

sipuli, esim. punasipuli ja kevätsipuli

4 munaa

n. 2dl kermaa, esim. kolme juustoa (Valio)

2 dl juustoraastetta

1 pussi pakastepinaattia (käytin Apetit)

suolaa, pippuria

Nypi voi jauhoihin ja lisää vesi, sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Kauli taikinasta ohuehko levy ja vuoraa sillä irtopohja- tai reunavuoka. Valmiin piirakan reunojen korkeus on n. 4cm, joten leikkaa sen yli menevät reunat pois. Paista pohjaa 200 asteessa n. 7min. Jäähdytä.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma. Sekoita joukkoon sulanut pinaatti, sipulisilppua ja juustoraaste. Valuta säilykelohi ja levitä se esipaistetun piirakan pohjalle. Kaada päälle kananmuna-kermaseosta. Laita taas tämän päälle muutama siivu lohta (kylmäsavu tai graavi), sen päälle taas kananmunaseosta ja sen päälle vielä loput lohet, päälimmäiseksi kananmunaseosta.

Paista 180 asteessa n. 40-45min, vähän riippuu siitäkin että käyttääkö kierotilmauunia vai tavallista.